Monday, November 13, 2017

Trideset savjeta iz dva sahiha (Buharije i Muslima)

pripremio: dr. Zijad Ljakić

1 – Zikrullah

“Dvije riječi lahke na jeziku teške na vagi a drage Milostivom: SUBHANELLAHI VE BI HAMDIHI (veličanstven neka je Allah i hvaljen je On), SUBHANELLAHILAZIM (veličanstven je Allah i Uzvišen)”

2 – Abdest

“Ko abdesti pa kaže: EŠHEDU EN LA ILAHE ILLELLAH VAHDEHU LA ŠERIKE LEHU, VE EŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU, otvoriće mu se osam dženetskih vrata ući će na koja god hoće.”

3 – Tevba

“Ko se pokaje prije nego što Sunce izađe sa Zapada Allah će mu oprostiti”.

4 – Odlazak u mesdžid

“Ko ode u mesdžid ili se vrati Allah mu pripremu u Džennetu mjesto kada god ode ili se vrati.”

5 – Misvak

“Da se ne bojim da ne bih otežao svom Ummetu naredio bih im da upotrebljavaju misvak (peru zube) prije svakog namaza.”

6 – Namaz

“Nema muslimana koji kada nastupi neki farz namaz pa upotpuni abdest, skrušenost i ruku’u a da mu taj namaz neće biti kefaret (otkup) za grijehe prije njega, ako nije uradio veliki grijeh, i cijelo vrijeme je tako.”

7 – Potvrđeni suneti

“Nema muslimana koji klanja svakog dana Uzvišenom Allahu dvanaest rekata dobrovoljnog namaza mimo farza a da mu Allah neće izgraditi kuću u Džennetu.”

8 – Dobročinstvo prema roditeljima

Kaže Ibn Mes’ud, radijallahu anhu: “Pitao sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koje djelo je najdraže Allahu, on je odgovorio: “Namaz u njegovo vrijeme”. Pitao sam: A zatim? “Dobročinstvo prema roditeljima”, reče on. Rekao sam: A zatim? “Džihad na Allahovom putu”, odgovori on.”

9 – Salavat na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem

“Ko donese na mene salavat Allah donese na njega deset salavata.”

10 – Post

“Tri dana posta svakog mjeseca je poput posta cijelog vremena.”

11 – Čitanje Kur’ana

“Čitajte Kur’an, jer će se on na Sudnjem danu zauzimati za svoje učače.”

12 – Sadaka

“Nema dana u kojem Allahovi robovi osvanu a da se dva meleka ne spuste, jedan od njih kaže: Allahu moj nadoknadi (imetak) onome koji dijeli, a kaže drugi: Allahu moj upropasti (imetak) onome koji ne udjeljuje.”

13 – Nazivanje selama

“Nije dozvoljeno muslimanu da ne govori sa svojim bratom (muslimanom) više od tri noći, sretnu se pa se okrene ovaj i okrene onaj, a najbolji od njih dvojice je onaj koji prvi nazove selam.”

14 – Čuvanje jezika

“Ko vjeruje u Allah i Sudnji dan neka kaže dobro ili neka šuti.”

15 – Iskrenost

“Držite se iskrenosti, zaista iskrenost vodi u dobročinstvo i zaista dobročinstvo vodi u Džennet.”

16 – Ljubav u ime Allaha

“Zaista će Allah reći na Sudnjem danu: Gdje su oni koji su se međusobno voljeli u Moje ime, danas ću ih zakloniti u svoj hlad, dan kada nema hlada osim Moga hlada.”

17 – Posjeta bolesnika

“Ko posjeti bolesnika biće neprestano u Harfetu Dženneta”, rekoše: O Allahov Poslaniče, a šta je to Harfet Dženneta? A on odgovori: “Njegovi vrtovi.”

18 – Održavanje rodbinskih veza

“Ko voli da mu se poveća njegov rizk i da mu se produži njegov život neka održava rodbinske veze.”

19 – Skrivanje tuđih sramota

“Neće Allahov rob sakriti sramotu drugog Allahovog roba a da Allah neće sakriti njegovu sramotu na Sudnjem danu.”

20 – Lijep ahlak

“Zaista je najbolji od vas onaj ko je najljepšeg ahlaka.”

21 – Praćenje dženaze

“Ko prisustvuje dženazi sve dok se ne klanja ima jedan kirat, a ko prisustvuje sve dok se ne ukopa ima dva kirata”, upitaše: A šta su to dva kirata? On odgovori: “Poput dva ogromna brda.”

22 – Otklanjanje neprijatnosti sa puta

“Naišao je neki čovjek na granu na putu pa je rekao: Tako mi Allaha, skloniću ovo od muslimana da im ne smeta. Pa je uveden u Džennet.”

23 – Dova bratu muslimanu

“Ko dovi za svoga brata muslimana da niko ne zna, rekne melek koji je za njega zadužen: Amin i tebi isto”.

24 – Dava (pozivanje) u Allahovu vjeru

“Ko poziva u Uputu ima nagradu poput nagrade onoga ko ga slijedi, a to neće umanjiti ništa od nagrade onih koji ga slijede.”

25 – Naređivanje dobra i zabranjivanje munkera

“Ko od vas vidi neki munker neka ga otkloni svojom rukom, a ako ne može onda svojim jezikom, a ako i to ne može onda svojim srcem, a to je najslabiji vid imana.”

26 – Strpljenje

“Neće muslimana zadesiti umor, niti bolest, niti briga, niti tuga, niti neprijatnost, niti tjeskoba, čak da ga trn ubode a da Allah neće time brisati njegove grijehe.”

27 – Musliman je brat muslimanu

“Musliman je brat muslimanu, ne čini mu zulum, ne ostavlja ga na cjedilu i ne omalovažava ga, takvaluk je ovde (i pokazivao je na svoja prsa tri puta): dovoljno je čovjeku zla da omalovažava svoga brata muslimana.”

28 – Hadž i umra

“Umra do umre je kefaret između njih dvije, a primljen hadž nema mu nagrade osim Dženneta.”

29 – Ljubav prema Allahu i Njegovom Poslaniku

Prenosi Enes, radijallahu anhu, da je neki beduin pitao Poslanika, sallallahu aleji ve sellem: Kada će Sudnji dan. Pa mu je odgovorio: “Šta si ti za njega pripremio?” On mu reče: Ljubav prema Allahu i Njegovom Poslaniku.” On mu reče: “Ti si sa onim koga voliš.”

30 – Allah Kur’anom uzdiže jedne ljude a druge ponižava

“Zaista Allah sa ovom Knjigom uzdiže jedne ljude (koji je prihvate i slijede) a ponižava druge (koji je odbiju i okrenu se od nje).”