Sunday, September 6, 2015

Bolesti koje se mogu izliječiti slušanjem Kur'ana

 dr. Abduldaem El-Kaheel

Mnoge naučne studije su potvrdile velike koristi koje čovjek može dobiti od redovnog slušanja učenja Kur'ana, a posebno ako je ono propraćeno s poniznošću, razmišljanjem i prisutnošću srca. Na osnovu vlastitih istraživanja, kao i studija drugih naučnika, potvrđeno je da slušanje Kur'ana s sobom nosi sljedeće koristi:

Jačanje imuniteta
Poboljšanje kreativnosti
Poboljšanje koncentracije i memorije
Izliječenje hroničnih i teških bolesti, uključujući kancer
Osjećaj unutrašnjeg mira i liječenje nervnih poremećaja
Liječenje anksioznosti, iritabilnosti i panike
Smanjenje stresa i strahova
Jačanje i popravak ličnosti
Liječenje alergija, prehlada, gripe, itd.
Zaštita od bolesti
Poboljšanje moći govora
Pomaže u otklanjanju loših navika (poput konzumiranja cigareta i pretjeranog uzimanja hrane...)

Jedna naučna studija je potvrdila da pažljivo slušanje učenja Kur'ana poboljšava funkciju pluća i ubrzava izliječenje astme i alergija, posebno kod djece.
Druga studija načinjena 2013.godine pokazuje da redovno slušanje Kur'ana jača tjelesni imunitet. Ista studija je potvrdila da osobe koje redovno uče Kur'an, slušaju ga i ponavljaju naučeno imaju bolje zdravlje i jači imuni sistem. Utvrđeno je da učenje i slušanje Kur'ana dovode do smanjenja izlučivanja kortizola, tzv. 'hormona stresa'. Na taj način, Kur'an je lijek za nervnu napetost.

Dragi čitaoče!

Slavljen neka je Allah Koji nam naređuje da učimo Kur'an i pažljivo ga slušamo, jer je to uzrok Allahove milosti i lijek za mnoge bolesti, kao što kaže Uzvišeni: „A kada se Kur'an uči, vi ga slušajte i šutite da biste bili pomilovani." (prijevod značenja, sura El-E'araf, 204.)
Naučnici su otkrili da na mozak utječu zvuci koje čuje tokom spavanja. Ljudski mozak je u stanju da tokom sna razlikuje, analizira i pohranjuje zvukove. Svako od nas bi mogao iskoristiti san na najbolji način slušajući učenje Kur'ana. Ovo je strategija koja nam može pomoći da bolje pamtimo kur'anske ajete, a pritom da liječimo naša tijela i srca. Zadivljujuće je da je Stvoritelj u Kur'anu naglasio važnost sna, nazvavši ga jednim od Svojih znakova:
I jedan od dokaza Njegovih je san vaš noću i po danu, i nastojanje vaše da steknete nešto iz obilja Njegova; to su, zaista, pouke za ljude koji čuju.“
(prijevod značenja, sura Rum, 23.)